Na włoskim stole…

Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych w Europie, zajmuje zaszczytne miejsce tuż obok francuskiej. Jej wyznacznikiem są warzywa i przyprawy, takie jak

oregano, bazylia, pieprz, rozmaryn, tymianek czy estragon, wszystkie podkręcające smak i działające na zmysły, bo taka właśnie jest ta kuchnia, nie pozwala przejść obojętnie. Włosi pomimo swojego beztroskiego spojrzenia na życie do spraw kulinarnych podchodzą bardzo poważnie, mianowicie zawsze przygotowują dania ze świeżych, dostępnych sezonowo składników, a jeśli chodzi o zasiadanie do stołu, to tradycją jest, że w całym kraju pora spożywania posiłków jest taka sama w ciągu całego dnia.

W zależności od wybranego regionu zakochamy się w innym smaku i innej propozycji:

  • faszerowane pierożki zjemy w Emilia-Romania,
  • przepyszne i jedyne w swoim rodzaju desery na Sycyli i w Siennie,
  • befsztyki, których nie powstydziłby się żaden szef kuchni i inne dania mięsne we Florencji, a sos do nich w Bolonii
  • słynne fondue w Dolinie Aosty,
  • kurczaki w Turynie,
  • tradycyjną pizzę w Neapolu oczywiście.

Włoski posiłek to składowa przystawki (antipasto), zupy, pasty lub dania mącznego (primo piatto), głównego dania składającego się z mięsa lub ryb i sałatki (secondo piatto) oraz deseru, którym oczywistym jest, że będzie np. panna cotta lub tiramisu, w końcu tradycja zobowiązuje, a Włosi są do niej bardzo przywiązani.

Ciekawostka: Włosi wyznają pewną “zasadę”, albo co lepiej to zobrazuje często powtarzają słowa dolce far niente, które mogliśmy również usłyszeć w filmie Jedz, Módl się, Kochaj, a oznaczają one słodkość nic nie robienia, może warto się tego nauczyć! Uważają oni, że posiłki należy celebrować, a czas wolny to, coś co harmonizuje ciało i duszę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *